Нас почали готувати до поетапного подорожчання хліба після чергового подорожчання м’яса, яєць, горілки…

Внутрішні ціни на хліб в Україні залежать від зовнішніх цін, тому українцям слід очікувати поетапного подорожчання хліба. Про це повідомив глава Асоціації фермерів і приватних землевласників України Іван Томич: “Зростання цін на хліб у нас не буде стрімким, але протягом зимового періоду однозначно підвищення цін на хліб буде. Ціна на нього виросте до 20%. При цьому підвищення вартості хліба відбудеться не в один момент, а пройде в два-три етапи”.

Іван Томич пояснив, що урожай зерна в цьому році в Україні буде меншим, ніж в минулому. Разом з тим цей урожай не впливає ні в бік збільшення, ні в бік зменшення внутрішньої ціни на хліб і хлібобулочні вироби. За словами експерта, в цьому відношенні в нас змінився тільки експортний потенціал, який, безумовно, став меншим, ніж в 2016 році.

“Внутрішнє споживання зернових і зернобобових культур в Україні знаходиться в межах 5 млн тонн і менше. Тому тут нічого не зміниться. Внутрішні ціни на хліб у нас залежать від зовнішніх цін. При цьому зовнішні ціни не є низькими, і українцям слід очікувати поетапного подорожчання хліба”, – підкреслив Іван Томич.

А Генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко повідомив, що ціни на популярні продукти змусять українців змінити раціон: “Початок осені приніс українцям здорожчання 70% продуктів, які раніше називали соціальними, тобто доступними. Але найбільше підскочило в ціні м’ясо, причому всіх видів”. За словами фахівця, свинина здорожчала на 3,3 грн, сало – 3 грн. Не винятком стала і курятина, яка додала 2 гривні на кілограмі. “Раніше тваринний білок багато хто отримував завдяки курячим яйцям, але враховуючи те, що вони також пішли до гори, багатьом приходиться міняти раціон”, – пише Дорошенко. Так яйця за місяць здорожчали на 6,8 гривень. “Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив про можливість знизити ціни на м’ясо. Об’єктивно це можливо насамперед по курятині, зростання якої в ціні має мало економічних підстав. По свинині та яловичині ми імпортозалежні, а світова ціна на м’ясо не знижується. Тому чекаємо позитивних змін”, – зазначив експерт.

Напевно, процес реформ дійшов до того, що й Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман почав пояснювати зростання цін: “Мене теж непокоїть зростання цін, особливо щодо продуктів харчування. Це все викликано не зростанням соціальних стандартів, а коливанням зовнішніх ринків. Якщо ми подивимося на зростання цін за кордоном, то ми розуміємо, що тут є проблеми, де вже імпорт тисне на українські ціни”. Він зазначив, що завданням уряду є створення умов, коли зростання доходів громадян буде випереджати зростання цін, а також в деяких випадках – зупинити зростання цін. “Ми пробуємо ряд заходів, які дозволять нам зупинити зростання по деяким категоріям товарів. Також ми маємо і сезонні коливання, це очевидний факт, що, наприклад, восени одна група товарів дорожчає”, – сказав прем’єр.

9 вересня в Україні подорожчав алкоголь. На черзі – нові тарифи? Чиновники паски затягувати не будуть, бо вони самі собі встановлюють такі зарплати, що на їхніх пузах-барилах треба розслабляти паски, а пики стають такими, що шия не вміщується у комір – і тут уже доводиться розстібувати верхній ґудзик на сорочці…

Водночас багатьом українцям незрозуміла “технологія” від влади щодо затягування пасок. Коли саме треба затягувати пасок: коли кишені вже спорожніли остаточно чи тоді, коли в кишенях ще дзвенить якась загублена копійчина? А що робити після того, як пасок уже затягнутий? Зашивати кишені?

Ігор ЧЕРЧАТИЙ, “Полтавська думка”.