Медики пояснили, скільки алкоголю можна пити на свята і що їсти

Алкоголю варто вживати не більше так званої “однієї дози” на годину. Про це йдеться у повідомленні прес-служби МОЗ, яка напередодні новорічних свят дала рекомендації, як варто святкувати без шкоди для здоров’я.

“Оскільки щільна й пізня новорічна вечеря – досить тяжке випробування для організму в цілому й для системи травлення зокрема, тож доцільно повечеряти трохи раніше, приблизно о 20:00 чи 21:00, а до святкового столу і традиційного шампанського подати легкі закуски”, – радить головний гастроентеролог Києва Ігор Червак. Він також зазначив, що слід споживати в основному те, що швидко перетравлюється. У першу чергу, це салати й страви, приготовані з урахуванням сумісності харчових продуктів, а також варена або подрібнена їжа.

Краще утриматися від смаженого м’яса, різносолів і маринадів. “Не розпочинайте прийом їжі з жирних страв – жири знижують секрецію шлункового соку й уповільнюють травлення. Це допоможе вашому організму максимально швидко засвоїти все вжите й позбавить відчуття млявості після їжі”, – каже Червак.

Також лікарі закликають не захоплюватися екзотичною їжею, а зосередитися на тому, до чого організм звик. Сирі овочі допоможуть шлунку переварити незвичну їжу, а рослинна клітковина, що міститься в них, зв’яже більшу частину речовин, які можуть спричинити розлад травлення. Куштувати незнайомі страви потрібно дуже обережно – навіть якщо щось здалося надзвичайно смачним, краще обмежитися “дегустаційною” порцією.

Головний лікар київської клініки “Соціотерапія” Володимир Ярий радить пити алкогольні напої без поспіху: “Пам’ятайте, що надмірне вживання алкоголю може бути дуже небезпечним для здоров’я, тож не зловживайте. Не змішуйте різні алкогольні напої, дотримуйтеся золотого правила – пити не більше так званої “однієї дози” алкоголю на годину. “Одна доза” – це 180 мл вина, або 360 мл пива, чи 30 мл міцного напою. Однією з причин похмільного синдрому вважають зневоднювання організму. Тому фахівці радять на кожну склянку алкоголю випивати одну склянку води”.

Після низки новорічних свят корисно повернутися до пісного раціону харчування. Йдеться про нежирні страви: відварене (парове) м’ясо, рибу, яйця і молочні продукти.
Необхідно вживати більше овочів, фруктів і пити багато рідини (1-1,5 л на день). Також корисно влаштовувати два рази на тиждень розвантажувальні дні.