У Полтавській області підтвердили випадок ботулізму та сальмонельозу. Улітку ризик захворіти на них лише зростає. Обидва захворювання – небезпечні, а ботулізм, якщо не почати лікування вчасно, може навіть стати смертельним. Розповідаємо, як убезпечити себе від них у теплу пору року.
За інформацією Центру громадського здоров’я МОЗ, від початку року в Полтавському районі виявили один випадок ботулізму: людина отруїлася домашньою в’яленою рибою. Також минулого тижня в регіоні зафіксували випадок сальмонельозу. Чим вони небезпечні?
За словами інфекціоністки Полтавської обласної клінічної інфекційної лікарні Катерини Яременко, першими симптомами сальмонельозу зазвичай є:

Основний симптом, який відрізняє сальмонельоз від інших харчових інфекцій, – висока температура тіла, яка може сягати навіть 40 градусів, а також багаторазові випорожнення зеленого кольору.
«Перші симптоми зазвичай виникають через декілька годин або навіть і через добу після вживання їжі, зараженої сальмонелами», – говорить лікарка.
Заразитися сальмонельозом можна після вживання заражених сальмонелами кисломолочних продуктів (наприклад, сметани чи м’якого сиру) та яєць (курячих, качиних чи перепелиних), а також неправильно термічно обробленого й зараженого м’яса. Катерина Яременко говорить, що підхопити інфекцію можна й купуючи готові харчові продукти (умовні парові котлети чи млинці із сиром) на стихійних ринках чи навіть супермаркетах.

«Також варто зазначити так звані симптоми “червоних прапорців”: якщо вони виникають, то людина відразу ж має розуміти, що необхідно негайно звертатися по медичну допомогу. До них належать: поява слизу й крові у випорожненнях, нестримне блювання понад 5-7 разів на добу, висока температура (39-40 градусів), яка не коригується, втрата свідомості, судоми та блювання кров’ю».
Фахівчиня наголошує: звертатися по медичну допомогу варто за будь-яких ознак кишкових інфекцій. Адже лише після огляду лікар може скоординувати щодо подальших обстежень і тактики лікування. Якщо це легкий перебіг захворювання – то пацієнт може бути вдома під наглядом сімейного лікаря. Якщо ж у людини висока температура, багаторазове нестримне блювання та діарея – її обов’язково необхідно госпіталізувати.
До приїзду «швидкої» можна самостійно промити шлунок – випити багато води та спровокувати блювання, щоб їжа, яка ще залишилася у шлунку, вийшла. Також можна прийняти сорбенти – біле чи активоване вугілля.
Оскільки літо – пора, коли продукти псуються швидше, а отруїтися «легше», важливо вміти відрізняти сальмонельоз від звичайного харчового отруєння. У нього, за словами інфекціоністки Катерини Яременко, інтоксикаційний синдром більш виражений.
«Якщо це просто харчова інфекція – то в неї буде не такий виражений інтоксикаційний синдром. При ній температура може й не сягати 37.5 градуса й бути субфебрильною, тобто 37-37.2 градуса. При вживанні людиною сорбентів або після того, як вона поблювала, їй стає легше, і більше симптомів, окрім можливого дискомфорту в животі, не виникає. А якщо говорити про сальмонельоз – то при ньому болі в животі більш виражені, температура – висока. Діарея та блювота».
У Держпродспоживслужбі говорять, що це захворювання рідко передається від людини до людини через брудні руки чи предмети побуту, Інфекціоністка все ж рекомендує ретельно мити руки перед споживанням їжі й не тільки. Окрім цього, щоб убезпечити себе від сальмонельозу, зокрема влітку, лікарка радить:
Також варто всі продукти відразу після покупки класти до холодильника (розморожувати м’ясо та рибу також там), вживати лише пляшкову чи охолоджену кип’ячену воду й виділяти окремі ніж та дощечку для сирих продуктів.
Ботулізм – не звичайне харчове отруєння, а гостре токсико-інфекційне захворювання, що може призвести до тяжких наслідків, інколи – навіть смерті. Його неможливо визначити за кольором чи смаком, а мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
Найчастіше його причинами стають домашні консервовані продукти: м’ясо, риба (копчена чи в’ялена), рідше – овочі, а також домашні паштети та ковбаси. Фахівці Центру громадського здоров’я МОЗ України зауважують, що потенційно небезпечними можуть бути всі консервовані продукти, які погано вимили, неправильно обробили чи транспортували в неналежних умовах.

За словами лікарки Катерини Яременко, захворювання виникає впродовж перших 6-36 годин після споживання зараженої їжі, в окремих випадках – через кілька діб.
Симптоми ботулізму можуть бути наступними:
Катерина говорить, що температура тіла при цьому може не підвищуватися або ж сягати лише 37 градусів. При перших же симптомах, описаних вище, необхідно негайно викликати «швидку».
Інфекціоністка зауважує, що ботулізм легше профілактувати, ніж лікувати. Для цього необхідно:
Госпіталізація у випадку захворювання на ботулізм – обов’язкова. У більшості випадків хворим мають ввести ботулінічний антитоксин.
«Для ботулізму немає сезонності: на нього можна захворіти в будь-яку пору року, на відміну від звичайного харчового отруєння. Також побутує думка, що ботулізм можна “нейтралізувати” за допомогою вживання алкоголю – це міф, оскільки ніякого впливу на токсин він не має», – нагадує Катерина Яременко.
Головне фото: Shutterstock
Головні новини Полтавщини читайте в нашому телеграм-каналі та вайбер-каналі.