Полтавська Думка

На Полтавщині зафіксували сальмонельоз та ботулізм: як убезпечити себе влітку

На Полтавщині зафіксували сальмонельоз та ботулізм: як убезпечити себе влітку

На Полтавщині зафіксували сальмонельоз та ботулізм: як убезпечити себе влітку

У Полтавській області підтвердили випадок ботулізму та сальмонельозу. Улітку ризик захворіти на них лише зростає. Обидва захворювання – небезпечні, а ботулізм, якщо не почати лікування вчасно, може навіть стати смертельним. Розповідаємо, як убезпечити себе від них у теплу пору року.

За інформацією Центру громадського здоров’я МОЗ, від початку року в Полтавському районі виявили один випадок ботулізму: людина отруїлася домашньою в’яленою рибою. Також минулого тижня в регіоні зафіксували випадок сальмонельозу. Чим вони небезпечні?

Сальмонельоз: перші симптоми та ризики

За словами інфекціоністки Полтавської обласної клінічної інфекційної лікарні Катерини Яременко, першими симптомами сальмонельозу зазвичай є:

  • нудота;
  • блювання;
  • спастичний біль у животі. 
Лікарка-інфекціоністка ПОКІЛ Катерина Яременко. Фото з особистої сторінки в Facebook

Основний симптом, який відрізняє сальмонельоз від інших харчових інфекцій, – висока температура тіла, яка може сягати навіть 40 градусів, а також багаторазові випорожнення зеленого кольору.

«Перші симптоми зазвичай виникають через декілька годин або навіть і через добу після вживання їжі, зараженої сальмонелами», – говорить лікарка.

Заразитися сальмонельозом можна після вживання заражених сальмонелами кисломолочних продуктів (наприклад, сметани чи м’якого сиру) та яєць (курячих, качиних чи перепелиних), а також неправильно термічно обробленого й зараженого м’яса. Катерина Яременко говорить, що підхопити інфекцію можна й купуючи готові харчові продукти (умовні парові котлети чи млинці із сиром) на стихійних ринках чи навіть супермаркетах.

Стихійний ринок на вулиці Героїв-Чорнобильців. Фото: Суспільне. Полтава

«Також варто зазначити так звані симптоми “червоних прапорців”: якщо вони виникають, то людина відразу ж має розуміти, що необхідно негайно звертатися по медичну допомогу. До них належать: поява слизу й крові у випорожненнях, нестримне блювання понад 5-7 разів на добу, висока температура (39-40 градусів), яка не коригується, втрата свідомості, судоми та блювання кров’ю».

Із симптомами сальмонельозу – відразу до лікаря

Фахівчиня наголошує: звертатися по медичну допомогу варто за будь-яких ознак кишкових інфекцій. Адже лише після огляду лікар може скоординувати щодо подальших обстежень і тактики лікування. Якщо це легкий перебіг захворювання – то пацієнт може бути вдома під наглядом сімейного лікаря. Якщо ж у людини висока температура, багаторазове нестримне блювання та діарея – її обов’язково необхідно госпіталізувати. 

До приїзду «швидкої» можна самостійно промити шлунок – випити багато води та спровокувати блювання, щоб їжа, яка ще залишилася у шлунку, вийшла. Також можна прийняти сорбенти – біле чи активоване вугілля. 

Оскільки літо – пора, коли продукти псуються швидше, а отруїтися «легше», важливо вміти відрізняти сальмонельоз від звичайного харчового отруєння. У нього, за словами інфекціоністки Катерини Яременко, інтоксикаційний синдром більш виражений.

«Якщо це просто харчова інфекція – то в неї буде не такий виражений інтоксикаційний синдром. При ній температура може й не сягати 37.5 градуса й бути субфебрильною, тобто 37-37.2 градуса. При вживанні людиною сорбентів або після того, як вона поблювала, їй стає легше, і більше симптомів, окрім можливого дискомфорту в животі, не виникає. А якщо говорити про сальмонельоз – то при ньому болі в животі більш виражені, температура – висока. Діарея та блювота».  

Як уникнути сальмонельозу в теплу пору

У Держпродспоживслужбі говорять, що це захворювання рідко передається від людини до людини через брудні руки чи предмети побуту, Інфекціоністка все ж рекомендує ретельно мити руки перед споживанням їжі й не тільки. Окрім цього, щоб убезпечити себе від сальмонельозу, зокрема влітку, лікарка радить:

  • дотримуватися правил термічного оброблення вдома;
  • споживати лише добре просмажену й проварену їжу;
  • не купувати готову їжу на стихійних ринках і навіть масмаркетах, оскільки влітку це особливо небезпечно, бо в цю пору ризик кишкових інфекцій зростає в рази;
  • звертати увагу на термін придатності продуктів, бо влітку цей термін скорочується мінімум удвічі;
  • яйця обов’язково перед споживанням відварювати не менш ніж 15 хвилин.

Також варто всі продукти відразу після покупки класти до холодильника (розморожувати м’ясо та рибу також там), вживати лише пляшкову чи  охолоджену кип’ячену воду й виділяти окремі ніж та дощечку для сирих продуктів.

«Простіше профілактувати, ніж лікувати»: чим небезпечний ботулізм

Ботулізм – не звичайне харчове отруєння, а гостре токсико-інфекційне захворювання, що може призвести до тяжких наслідків, інколи – навіть смерті. Його неможливо визначити за кольором чи смаком, а мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти. 

Найчастіше його причинами стають домашні консервовані продукти: м’ясо, риба (копчена чи в’ялена), рідше – овочі, а також домашні паштети та ковбаси. Фахівці Центру громадського здоров’я МОЗ України зауважують, що потенційно небезпечними можуть бути всі консервовані продукти, які погано вимили, неправильно обробили чи транспортували в неналежних умовах.

Домашні рибні консерви, яких радять уникати. Фото: YouTube-канал «Моє подвір’я»

За словами лікарки Катерини Яременко, захворювання виникає впродовж перших 6-36 годин після споживання зараженої їжі, в окремих випадках – через кілька діб. 

Симптоми ботулізму можуть бути наступними:

  • двоїння в очах;
  • опущення повік;
  • сухість у роті;
  • труднощі з ковтанням і мовленням;
  • м’язова слабкість, параліч;
  • запаморочення;
  • у тяжких випадках – зупинка дихання. 

Катерина говорить, що температура тіла при цьому може не підвищуватися або ж сягати лише 37 градусів. При перших же симптомах, описаних вище, необхідно негайно викликати «швидку». 

Як убезпечити себе від ботулізму

Інфекціоністка зауважує, що ботулізм легше профілактувати, ніж лікувати. Для цього необхідно:

  • не їсти «підозрілі» консерви, особливо, якщо термін придатності вже закінчився, а банка – «здута»;
  • дотримуватися гігієни під час консервації вдома;
  • зберігати продукти за правильної температури;
  • не консервувати вдома гриби, рибу чи м’ясо, не знаючи, як це робити правильно, а краще – взагалі цього не робити;
  • не купувати рибу на стихійних ринках. 

Госпіталізація у випадку захворювання на ботулізм – обов’язкова. У більшості випадків хворим мають ввести ботулінічний антитоксин.

«Для ботулізму немає сезонності: на нього можна захворіти в будь-яку пору року, на відміну від звичайного харчового отруєння. Також побутує думка, що ботулізм можна “нейтралізувати” за допомогою вживання алкоголю – це міф, оскільки ніякого впливу на токсин він не має», – нагадує Катерина Яременко.

Головне фото: Shutterstock

Головні новини Полтавщини читайте в нашому телеграм-каналі та вайбер-каналі.

Реклама

Ми у соцiальних мережах

Полтавська Думка Полтавська Думка Полтавська Думка
Ми використовуємо файли Cookies

Наш веб-сайт використовує файли Cookies, щоб надати Вам найкращий сервіс. Будь ласка, дозвольте використовувати ці файли для подальшого використання веб-сайту.

Детальнiше про файли Cookies