Полтавська Думка

Щоб холодець не зіпсував свят: полтавська інфекціоністка розповіла, як уникнути харчового отруєння

Щоб холодець не зіпсував свят: полтавська інфекціоністка розповіла, як уникнути харчового отруєння

Щоб холодець не зіпсував свят: полтавська інфекціоністка розповіла, як уникнути харчового отруєння

Стартував марафон новорічних свят. Для деяких українців це означає заповнення холодильника великою кількістю продуктів і страв, які доїдають ще кілька днів. Проте та ж улюблена страва, яку шкода викидати, може стати причиною харчового отруєння. Загострює проблему зберігання харчів і відключення світла. Скільки можна зберігати готові страви, як «продовжити їхнє життя» й за яких обставин треба звертатися до лікарів – розповіла полтавська інфекціоністка. 

«Шуба», олів’є, холодець, кутя й інші наїдки стали символом новорічних свят для багатьох жителів Полтавщини. Неправильне зберігання готових страв може призвести до неприємностей у вигляді харчового отруєння. Через відключення електроенергії кілька разів на день по 3-4 години харчі можуть швидше зіпсуватися, що підвищує ризики діареї, блювання та інших симптомів отруєння. 

Майонезні салати – «бомба» уповільненої дії

Найнебезпечнішими є салати на основі майонезу. Майонез – це не лише жир. У ньому є багато води, яєчних жовтків, білків, що є чудовим середовищем для розмноження патогенної мікрофлори (сукупності мікроорганізмів, які можуть викликати захворювання). 

У майонезних салатах є й інші інгредієнти, такі як, наприклад, варене м’ясо, яйця, картопля, варені овочі. Усі ці компоненти швидко псуються, особливо коли контактують із вологою та білками майонезу. Це прискорює розмноження бактерій.

Відомо, що магазинний майонез «підкислюють», тож кислотність певною мірою стримує бактерії. Та коли майонез змішують із вареною картоплею, яйцями чи м’ясом, кислотність вирівнюється, і захисний ефект майонезу зникає.

Катерина Коломієць

Полтавська інфекціоністка Катерина Коломієць розповіла «Полтавській думці», що салати на основі домашнього майонезу без консервантів досить швидко псуються. Таку страву можна їсти протягом не більш як 12 годин.

Якщо салат зробили з додаванням магазинного майонезу, то термін придатності довший. Орієнтовно становить 1-2 дні. 

Щодо інших страв: Катерина Коломієць посилається на рекомендації Управління з продовольства і медикаментів США. Зберігання має відбуватися за температури 3-5 градусів вище нуля.

М’ясні та рибні страви:

  •  варене/тушковане м’ясо: 3-4 дні;
  •  приготована риба: 1-2 дні;
  •  котлети/фрикадельки: 3-4 дні.

Супи, бульйони:

  • супи, борщ: 3-4 дні;
  • бульйон: 3-4 дні.

Каші:

  •  гречка, рис, перловка: 3-4 дні;
  •  вівсянка на молоці: 1-2 дні.

Макарони:

  •  «чисті»: 3-5 днів
  •  із соусом: 2-3 дні.

Овочеві страви:

  •  тушковані овочі: 3-4 дні;
  •  салати без заправки: 2-3 дні;
  • салати з заправкою: 1 день.

У Полтавській області жінка підхопила ботулізм: що це за хвороба і як від неї вберегтися

«Харчове отруєння – досить індивідуальна річ. Усе залежить не лише від якості продуктів, а ще й від стану організму: є люди більш схильні до кишкової інфекції, наприклад, із хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Правило «їли всі й ніхто, крім мене, не захворів» не означає, що страва не містила токсинів», – уточнила лікарка.

Як правильно зберігати страви

Катерина Коломієць радить: 

  • через дві години після приготування поставити страву в холодильник; 
  • використовувати герметичні контейнери, у такий спосіб контамінація буде меншою (тобто потрапляння домішок, що змінює властивості чогось, у цьому випадку страви);
  • не підігрівати контейнер кілька разів;
  • не зберігати їжу на дверцятах холодильника, адже там тепліше.

Лікарка зазначила, що процес кипʼятіння може запобігати розвитку кишкової інфекції. Інфекціоністка уточнила, що кип’ятіння вбиває лише бактерії, але не їхні токсини. Рекомендовано нагрівати страви до 60-70 градусів вище нуля. Але так слід робити не більше двох разів.

Під час відключень електроенергії варто знати кілька корисних порад, як допомогти холодильнику «тримати» температуру. Центр громадського здоров’я МОЗ нагадує, що в холодильній камері продукти залишаються безпечними до 4 годин, у повній морозилці – 48 годин, у напівпорожній морозилці – 24 години. 

Щоб зберегти продукти довше, ніж 4 години: 

  • помістіть у холодильну камеру акумулятори холоду, пляшки з замороженою водою, підготовлені заздалегідь. Не забудьте заморозити їх знову, коли відновиться електропостачання; 
  • не відчиняйте холодильник зайвий раз – для якісного зберігання продуктів температура в холодильнику має бути не вищою, ніж +5 градусів за Цельсієм, у морозильній камері – не вище -4 градусів.

Коли страву варто викинути? За умови, якщо:

  • змінився запах;
  • з’явилася слизька поверхня, помутніння;
  • зʼвилася піна або гази («вибухає» при відкритті);
  • на поверхні є пухирці чи плівка.

Симптоми, з якими варто звернутися по меддопомогу

Катерина Коломієць розповіла, що сигналом для звернення по медичну допомогу є: 

  • нудота й блювання, діарея більш як 7-10 разів на день;
  • поява крові у калі або в блювотних масах;
  • втрата свідомості, різке зниження артеріального тиску та висока температура на тлі діареї й блювання.

Як знизити ймовірність харчового отруєння 

Віддавайте перевагу салатам із соняшниковою чи іншою олією. На відміну від майонезу, олія – це 100 % жир, у якому бактерії майже не можуть виживати. 

Щоб орієнтуватися в термінах придатності, використовуйте наліпки з позначкою часу, коли була приготована страва.

Готуйте небагато, щоб не доводилося зберігати страви протягом тривалого часу. Регулярно перевіряйте, чи не сплив термін придатності продуктів, особливо тих, що мають короткий строк зберігання. Простроченого краще не вживати, навіть якщо воно здається нормальним, оскільки в таких продуктах уже можуть непомітно для вас розмножуватися небезпечні мікроорганізми.

Головне фото: Твоє місто

Реклама

Ми у соцiальних мережах

Полтавська Думка Полтавська Думка Полтавська Думка
Ми використовуємо файли Cookies

Наш веб-сайт використовує файли Cookies, щоб надати Вам найкращий сервіс. Будь ласка, дозвольте використовувати ці файли для подальшого використання веб-сайту.

Детальнiше про файли Cookies