Полтавська Думка

У Полтавській області жінка підхопила ботулізм: що це за хвороба і як від неї вберегтися

У Полтавській області жінка підхопила ботулізм: що це за хвороба і як від неї вберегтися

У Полтавській області жінка підхопила ботулізм: що це за хвороба і як від неї вберегтися

На Полтавщині цього року зареєстрували 1 випадок захворювання на ботулізм. За інформацією Полтавської міської ради, захворіла переселенка, жителька Запорізької області. Жінка з’їла в’ялену рибу – ляща, виготовленого самостійно в домашніх умовах.

Торік на Полтавщині зафіксували 2 випадки ботулізму. Захворіли полтавці 1986 та 1994 років народження. Вони також з’їли в’яленого ляща. В одному випадку риба була домашнього виготовлення, в іншому – походження риби не відоме.

Що таке ботулізм?

Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів із ботулотоксином. Токсин виробляють бактерії-збудниці хвороби. Цей токсин є одним із найсильніших із усіх відомих біологічних отрут.

Центр громадського здоров’я пояснює, що ці бактерії зустрічаються в природі в багатьох місцях. Вони утворюють спори, які діють як захисні оболонки та допомагають бактеріям виживати в навколишньому середовищі, навіть в екстремальних умовах.

Зазвичай спори не викликають у людей хвороби, навіть якщо їх з’їсти. Але за певних умов вони можуть рости та виробляти один із найсмертоносніших токсинів. Ідеальними умовами для цього є неправильно консервовані або ферментовані в домашніх умовах продукти: м’ясні, рибні, грибні чи овочеві консерви, в’ялене м’ясо чи риба, паштети та ковбаси. Найпоширенішою причиною ботулізму є саме домашні консервовані продукти з м’яса та риби, адже їх зазвичай виготовляють без дотримання відповідних технологій приготування.

Інфекціоністка Полтавської обласної інфекційної лікарні Катерина Яременко роз’яснила: спорова форма ботулізму, яка потрапила в харчові продукти, в умовах без кисню починає переростати у вегетативну, небезпечну форму. Для неї характерне гніздування. Тобто люди, які вживали одну й ту саму ковбасу, не всі можуть захворіти на ботулізм. Захворіти може та людина, якій попався цей «гніздований» шматок із ботулізмом.

Симптоми ботулізму

Лікарка повідомила, що характерними першими симптомами ботулізму є кишкові розлади: нудота, блювання та діарея. При ботулізмі зазвичай значно не підвищується температура. Через це хворі можуть не відразу звертатися по медичну допомогу. Ранні симптоми можуть продовжуватися до 10 днів. Для раннього ботулізму інкубаційний період може сягати до 2 тижнів.

Із часом блювання та діарея змінюються на закреп. Особа скаржиться на виражене здуття живота, сухість у роті. Також з’являється виражена м’язова слабкість – люди не можуть підняти руки чи ноги. У них виражена слабкість усіх м’язів тіла, особливо шийного відділу. Хворі скаржаться, що в них важка голова. 

«Потім виникає порушення зору. Пацієнти можуть скаржитися на те, що в них перед очима туман або сітка, вони не можуть читати текст зблизька. В очах все розпливається. При цьому зіниці погано реагують на світло. Може траплятися така ситуація, що одна очна щілина відкрита нормально, а інша – звужена (одне око прищурене – ред.)», – пояснила Катерина Яременко.

Катерина Яременко. Фото з особистого архіву

Також є ураження ковтального рефлексу. У такому випадку важко ковтати їжу, пити воду. Голос при цьому стає гугнявим. 

Усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми захворювання мають бути госпіталізовані. Лікування ботулізму – введення ботулінічного антитоксину.

«Також є розповсюджений міф щодо ботулізму. Буцімто, якщо вживати інфіковані продукти й запивати їх достатньою кількістю алкоголю, то ботулізм не виникає. Це неправда. На ботулізм алкоголь будь-якої міцності не впливає. Ботулотоксин – один із найсильніших токсинів, які в нас існують. Речовина у 8-10 разів сильніша, ніж ціанистий калій», – пояснила інфекціоністка. 

Як уберегтися від ботулізму?

Катерина Яременко наголосила, що ботулізм не впливає на смакові якості їжі. Продукти з ботулізмом не мають неприємного запаху чи смаку, тож ідентифікувати погану їжу важко. Проте, якщо консерва має специфічний запах, присмак, то краще її викинути – не їсти самим, а також не давати тваринам. Оскільки, крім ботулізму, ще є купа інших небезпечних інфекцій, які можуть розмножуватися в їжі.

Центр громадського здоров’я України радить відмовитися від вживання в’яленої риби, вудженого (копченого) м’яса, м’ясних консервів домашнього приготування. Пакування у вакуум риби чи копченого м’яса не гарантує їхньої безпеки. Варто їсти тільки сертифіковану продукцію, виготовлену згідно зі санітарними вимогами. Тримати та перевозити ковбаси, шинку, вуджену рибу тощо треба лише в холодильнику.

Ботулізм від уколів краси

У контексті ботулізму варто згадати й про ботулотоксин. Речовина є складовою препарату, який колють у вигляді ін’єкцій, зокрема і в обличчя. Препарат позбавляє м’язи, куди зроблена ін’єкція, здатності скорочуватися на 4-6 місяців. Через це, наприклад, на обличчі утворюється менше мімічних зморщок.

У препаратів на основі ботулотоксину, як і в будь-якого іншого медичного засобу, є побічні дії. Проте були випадки, коли пацієнти хворіли на ботулізм саме від таких ін’єкцій. 

У квітні 2024 року Центри з контролю та профілактики захворювань США повідомили про «негативні реакції» на підроблений або неправильно використаний ботокс у 22 жінок від 25 до 59 років. Про це повідомляє «Українська правда. Життя».

Більшість із них мали такі негативні симптоми: нечіткість або двоїння в очах, утруднене ковтання та дихання, невиразне мовлення, втома й слабкість. 11 постраждалих ушпиталили. 6 жінок лікували від ботулізму.

Виявилося, що всі 22 жінки отримали неліцензований ботокс від непідготовлених чи некваліфікованих фахівців у місцях, які не є медичними закладами.

«Якщо ботулінічний токсин – якісний, він не викличе активної побічної дії, навіть якщо трохи виходить за межі місця ін’єкції», — пояснює Аш Мосахебі, професор пластичної хірургії в Університетському коледжі Лондона.

«Пацієнт зазвичай отримує малу дозу токсину, яка не може викликати ботулізм. Однак проблема в тому, що в обігу є чимало підробок. Вони погано виготовлені й погано контролюються», – додав Аш Мосахебі.

Світлина ілюстративна. Фото: Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб

Реклама

Ми у соцiальних мережах

Полтавська Думка Полтавська Думка Полтавська Думка
Ми використовуємо файли Cookies

Наш веб-сайт використовує файли Cookies, щоб надати Вам найкращий сервіс. Будь ласка, дозвольте використовувати ці файли для подальшого використання веб-сайту.

Детальнiше про файли Cookies