Полтавська Думка

Як зберегти харчі та приготувати їх під час відключень світла

Як зберегти харчі та приготувати їх під час відключень світла

Як зберегти харчі та приготувати їх під час відключень світла

Росіяни продовжують обстрілювати енергетичну систему України. Зокрема на Полтавщині світло вимикають на кілька годин на день. Проте ситуація в будь-який момент може погіршитися. Важко спрогнозувати, куди російські ракети чи шахеди можуть поцілити. Це може бути як цивільний, так і енергетичний об’єкт.

Варто бути готовими до будь-яких погіршень щодо вимкнень електроенергії. Зберігання харчових продуктів у таких умовах може бути викликом, а особливо влітку. За таким температурних умов ідеться не просто про їхню свіжість, а й про безпеку для здоров’я. Міністерство охорони здоров’я України надало поради, як підготуватися до відключення електроенергії:

  • Підготуйте заздалегідь запас льоду. Тримайте кілька пакетів із льодом у морозильній камері. Це допоможе зберегти холод під час відключення електроенергії.
  • Придбайте холодильні елементи. Їм можна тримати в морозильнику та за потреби використовувати в охолоджувальних боксах або термосумках.
  • Підготуйте запас консервів і сухих продуктів. Мова йде про продукти, які можуть зберігатися поза холодильником. 

«Центр громадського здоров’я. Київ» наводить перелік продуктів, які не потребують спеціальних умов зберігання та термічного оброблення:

  • Овочі та фрукти: морква, капуста, ікра кабачкова в банці, пастеризований вакуумований буряк, помідори, огірки, яблука, груші, цитрусові, банани, консервований горошок та кукурудза, томатні пасти, корейська морква, капуста квашена, огірки квашені (в запакованій тарі).
  • Білки: тофу чи соєве м’ясо, квасоля, сочевиця консервовані, сушене м’ясо, сушена риба (тільки промислово), печінкові та м’ясні паштети, кисломолочні сири, сухе молоко, хумус.
  • Вуглеводи: хліб/хлібці, гречка коричнева, кус-кус, рисова локшина, лаваш, вівсянка швидкого приготування, сухі сніданки, сублімовані каші, сублімовані супи з нуту, сочевиці, грибів.
  • Жири: оливки, горіхи, насіння, олія, печінка тріски (консерва), сало, кокос шматочками чи стружка, арахісова або інші горіхові пасти.
  • Інше: мед, варення, гірчиця, згущене молоко, шоколад, сушені фрукти.

Як довше зберегти «морозяну» температуру в холодильнику?

Якщо під час відсутності світла не чіпати холодильник, стала температура всередині зберігається до 4 годин, у морозильній камері – до 48 годин. 

У випадку, коли світла немає понад 4 години, розкладіть раніше підготовлені місткості з льодом на нижню полицю холодильника та верхню полицю морозильної камери. За інформацією від МОЗ, так можна продовжити «життя» продуктів у вимкненому холодильнику. А якщо використати сухий лід, продукти можуть зберігатися до 2 діб.

Продукти, які швидко псуються, зберігайте в найбільш холодній зоні холодильника. За законами фізики, тепле повітря має властивість підійматися вгору. Тож холодніше буде на нижніх полицях холодильної камери. 

Фото: cheline.com.ua

Продукти краще зберігати в закритому посуді. Швидкопсувні продукти можна також перемістити до термосумки або охолоджувальних боксів з льодом чи холодильними елементами.

Держпродспоживслужба нагадує: не менш важливо дотримуватися гігієнічних вимог:

  • мити руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу; після відвідування туалету;
  • якщо немає води під час вимкнення світла, можна скористатися спиртовмісними санітайзерами для рук або вологими серветками для рук;
  • вимити й продезінфікувати всі поверхні та кухонне приладдя, які використовують для приготування їжі;
  • ретельно мити овочі й фрукти, особливо якщо їстимуть їх сирими. Для цього, якщо не буде водопостачання, також варто мати запас чистої питної води в пляшках;
  • захищати кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

При аварійному довготривалому відключенню світла може не бути води. Для таких випадків варто запастися питною водою.

Якщо ж ви маєте підозри щодо якості продукту, який зберігався в холодильнику під час відключення, краще його викинути та не наражати себе та родину на можливі неприємності.

Немає газу – допоможе газовий пальник

Деякі українці віддають перевагу електроплитам. Проте це може стати проблемою під час довготривалих відключень світла. Вирішити ситуацію можуть газові пальники. 

Найбезпечнішим варіантом буде простий газовий пальник, однак якісної збірки та заправлений якісним газом. Про це розповів у коментарі «Українська правда. Життя» колишній головний редактор ресурсу про спорядження та пригоди «Gоrgany pro» Юрій Шушкевич.

«Якщо ми говоримо про пальники, то така небезпека мінімальна, адже зазвичай вони працюють нетривалий період і справжню небезпеку можуть становити тільки в невеликому просторі з закритими отворами для провітрювання, як, наприклад, у наметі», – говорить Юрій Шушкевич.

Юрій Шушкевич наголошує, що виробники балонів попереджають, що їхні місткості – одноразові, заряджати їх не бажано. Найчастіше балони вибухають саме при спробі аматорської заправки.

За словами Шушкевича, при експлуатації газових балонів варто уникати механічних пошкоджень та ударів, їх заборонено перевозити літаками саме через ризик вибуху балона при перепадах тиску.

«Якщо ви використовуєте газовий пальник при значних мінусових температурах, то варто купити саме призначений для зимового періоду, адже традиційний газ розрахований більше на літо та міжсезонний період, тому може дуже погано горіти в таких умовах», – пояснює Шушкевич.

Експерт говорить, що газ у балонах – під тиском, він легкозаймистий. Тому їх не рекомендовано зберігати під прямим сонячним промінням.

Фото: Апостроф

Головні новини Полтавщини читайте в нашому телеграм-каналі.

Реклама

Ми у соцiальних мережах

Полтавська Думка Полтавська Думка Полтавська Думка
Ми використовуємо файли Cookies

Наш веб-сайт використовує файли Cookies, щоб надати Вам найкращий сервіс. Будь ласка, дозвольте використовувати ці файли для подальшого використання веб-сайту.

Детальнiше про файли Cookies